poniedziałek, 2 kwietnia 2012

 ¡ Viva México ! : Burrito


Jedzenie burrito to zabawa. Nie ma w tym ani krztyny elegancji - i o to chodzi! Jest świetne, kiedy nie mamy ochoty na zasiadanie przy stole nakrytym wykrochmalonym obrusem, a chcemy zjeść coś pysznego i niezobowiązującego.
   Podaję także przepis na tortillę, chociaż te paczkowane sprawdzają się równie dobrze.

Tortilla:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego
- woda (ok. 200 ml)
- sól

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dolewając po trochu gorącej wody, tak, by uzyskać miękkie, gładkie ciasto.
2. Ciasto formujemy w równe kulki, następnie wałkujemy na placki o grubości 0,5 cm i średnicy 20 cm.
3. Placki smażymy na suchej patelni, aż pojawią się brązowe plamki, ale nie rumienimy całości. Tortille powinny zostać jasne i elastyczne.

Burrito:

- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka krojonych, obranych pomidorów
- 100 g marynowanej zielonej papryki jalapeno
- 2 kostki gorzkiej, min. 80%! czekolady
- 100 g Queso Chihuahua (lub innego łagodnego żółtego sera)
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 pęczka mięty
- 0,5 pęczka kolendry
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- olej
- sproszkowana chilli
- sól
- pieprz

1. Papryczki kroimy w 0,5 cm plastry.
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę, pomidory, jalapeno. Smażymy 5 - 7 minut.
3. Do warzyw dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
4. Siekamy pietruszkę, miętę i kolendrę. Dodajemy do warzyw.
5. Tortillę składamy tak, by utworzyła rodzaj koperty. Na spodniej, wewnętrznej części układamy plastry sera.
6. Tortillę nadziewamy warzywami. Podajemy ze śmietaną, która łagodzi pikantny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz