Placuszki nabierają orientalnego charakteru dzięki przyprawom. Są popularną przekąską w krajach Maghrebu. Niejednokrotnie dzieci wybiegając z domów wkładają placuszki pomiędzy kawałki cienkiego, płaskiego chleba, by przegryzać je w trakcie zabawy.
Ilość i proporcje składników należy dobrać do swoich upodobań. Podaję przepis podstawowy, wystarczający dla 2 - 3 osób na pełen obiad.
Jeśli chodzi o kuskus, pomimo szerokiej dostępności w marketach, radzę przejść się do sklepu z żywnością orientalną.
Placuszki warzywne:
- 3-4 marchewki
- 1 duży seler
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- proszek do pieczenia
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- harissa
- mielona słodka papryka
- mielona kolendra
- kozieradka
- mielony kumin
- mielony cynamon
- mielony czarny pieprz - rozmaryn
- kurkuma
- sól
- olej
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Rozcieramy na gładką masę.
2. Warzywa obieramy, kroimy w jak najcieńsze słupki, gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
3. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z łyżeczką proszku do pieczenia.
4. Mieszamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, przyprawy oraz przestudzone warzywa. Miksujemy lub dokładnie mieszamy, rozdrabniając warzywa.
5. Na rozgrzanym oleju układamy średniej grubości placuszki łyżką.
6. Placuszki smażymy z dwóch stron, aż się zrumienią.
Kuskus orzechowy:
- 100 g kuskusu
- garść pestek dyni
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- wrząca woda
1. Kuskus mieszamy w naczyniu z solą, pestkami dyni oraz oliwą.
2. Zalewamy wrzącą wodą 2 cm ponad poziom kuskusu. Dodajemy masło orzechowe. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, dokładnie dwukrotnie mieszając, by rozprowadzić masło.
3. Gotowy kuskus doprawiamy pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz