czwartek, 26 kwietnia 2012

Kolorowe farfalle z gruszkami



Kolorowe farfalle z gruszkami (dla 2-3 osób):

- 250 g kolorowego makaronu farfalle
- 2 cukinie
- 2 kwaśne, twarde gruszki
- 150 g płatków migdałowych
- oliwa z oliwek 
- 80 g utartego sera pecorino
- 2 kieliszki białego, wytrawnego wina
- kolorowy pieprz (czerwony, zielony, biały, czarny) mielony
- gałka muszkatołowa 
- ziarna kolendry
- rozmaryn
- 1 papryczka chilli
- sól

1. Cukinie i gruszki kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
2. Rozgrzewamy oliwę (głębokość ok. 1 cm), posiekaną papryczkę bez ziaren, rozmaryn oraz zmiażdżone ziarna kolendry. Podsmażamy cukinię i gruszkę przez dwie minuty, zalewamy winem.
3. Gotujemy do miękkości, ale tak, by warzywa i owoce zachowały swój kształt. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.
4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą i natychmiast przekładamy na zimny talerz.
5. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
6. Z cukinii i gruszki odlewamy sos i mieszamy z nim makaron. Dodajemy do niego starty ser pecorino. Można również bezpośrednio wymieszać makaron z warzywami i owocami.
7. Całą potrawę posypujemy dużą ilością migdałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz