Maj. Potrzeba zieloności.
"A zielona się światłość jarzyła dokoła,
Sny się wzajem pobudziły,
Ludzkie ciała opuściły
I pobiegły śnić w kwiaty i w najmniejsze zioła" (B. Leśmian)
Makaron razowy ze wstążkami cukinii i szparagami.
- 200 g makaronu razowego
- 2 cukinie
- 10 szparagów
- kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- świeży tymianek
- świeża mięta
- sól
- pieprz
1. Wino mieszamy z oregano, odstawiamy na godzinę.
2. Cukinie myjemy, obieraczką do warzyw kroimy je w cieniutkie wstążki.
3. Młode szparagi kroimy w 2 cm kawałki.
4. Warzywa dusimy w winie z dodatkiem oliwy oraz soli, aż zmiękną.
5. Warzywa przyprawiamy posiekanym tymiankiem oraz porwaną na kawałki miętą.
6. Makaron razowy gotujemy przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
7. Na makaronie układamy gorące warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz