Conchiglioni z musem z suszonych pomidorów
- 20 conchiglioni
- 100 g pestek z dyni
- 50 g obranych z błonek włoskich orzechów
- 200 g suszonych pomidorów w oliwie
- 10 kaparów
- 100 g startego młodego sera gruyere
- 80 g startego parmezanu
- 3 łyżki gęstej 32 % śmietany
- pęczek świeżego oregano
- czerwony pieprz, świeżo zmielony
- sól
1. Gotujemy makaron al dente w 3 litrach osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Odsączamy, zalewamy zimną wodą i rozdzielamy muszle.
2. Pestki dyni i orzechy zaparzamy przez 10 minut w litrze wrzątku, odsączamy.
3. Pestki, orzechy, kapary, oregano i pomidory miksujemy na gładki mus z dodatkiem śmietany.
4. Mus doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy ze startym gruyere. W razie potrzeby rozrzedzamy pozostałą oliwą z suszonych pomidorów.
5. Muszle nadziewamy musem, posypujemy startym parmezanem.
6. Muszle układamy na sosie* w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
*Sos marchwiowy
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 450 ml białego, wytrawnego wina
- 120 g masła
- 200 ml 32 % śmietanki
- 2 liście laurowe
- skórka z połowy pomarańczy
- mielony cynamon
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- czarny pieprz
1. Marchewki obieramy, kroimy obieraczką do warzyw na cienkie wstążki.
2. Pomarańczę obieramy, skórkę tniemy w paski, zdejmujemy białą błonę.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy skórkę pomarańczową, liście laurowe. Wrzucamy wstążki marchewki, zmiażdżone ząbki czosnku, po 2 minutach zalewamy winem, zagotowujemy.
4. Śmietankę podgrzewamy do temperatury wina, delikatnie mieszamy z resztą.
5. Sos doprawiamy cynamonem, gałką, solą oraz pieprzem. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
6. Wyjmujemy skórkę pomarańczową oraz liście laurowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz