wtorek, 15 maja 2012

Croquettes de Provence



Słoneczne krokiety przywodzą na myśl zapach łąk pełnych ziół, dymnego wiatru. Są chrupiące dzięki przysmażonej skórce i ziarnom, miękkie w środku i kremowe za sprawą sera. Czosnek z oliwą dodaje im charakteru, bazylia orzeźwia. Te krokiety są jak wspomnienie sielskich wakacji.



Croquettes de Provence ( 8 sztuk )

- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- ok. 100 g ziaren słonecznika
- 100 g miękkiego sera koziego (lub miękkiej fety)
- mąka pszenna
- proszek do pieczenia
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku

1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy, by nie było grudek.
2. Utłuczone, wystudzone ziemniaki wyrabiamy na ciasto z jajkiem, 2 łyżkami mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, ziołami oraz ziarnami słonecznika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Formujemy kulki z ciasta, spłaszczamy, zawijamy w nie kawałki miękkiego sera koziego (lub fety).
4. Krokiety spłaszczamy i obtaczamy w mące. Odstawiamy na min. 10 minut do lodówki.
5. Krokiety smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem posiekanego drobno czosnku. Podajemy z podartą bazylią na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz