piątek, 13 kwietnia 2012

Łosoś wiosenny z dwoma musami: z zielonego groszku i batatów


Pomysł na danie wynikł z chęci połączenia dwóch barw: odcieni pomarańczowej i zielonej. Wiosną zwłaszcza lubię posiłki lekkie i wyraziste, a przy tym kolorowe. W tym zestawieniu, jako dodatek, świetnie sprawdzają się kiełki lucerny i seler naciowy.




Łosoś (dla 2 osób)

- 4 grube, zwarte filety z łososia
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml białego wina
- 1 cytryna
- 100 g kandyzowanej papai
- 100 ml oliwy z oliwek
- miód
- 6 liści laurowych
- masło
- sól
- pieprz


1. Myjemy filety łososia pod bieżącą, zimną wodą. Osuszamy.
2. Miksujemy wino, oliwę, czosnek, sok z 1 cytryny, połowę papai oraz 2 łyżki miodu na gładką zalewę.
3. Macerujemy łososia w zalewie przez min. 3 godziny, w lodówce.
4. Łososia nacinamy w poprzek na 3/4 głębokości, by powstała kieszonka, następnie nadziewamy musem z groszku *.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, układamy filety skórą do góry.
6. Filety zalewamy zalewą, w której się macerował, solimy, pieprzymy, obkładamy liśćmi laurowymi, masłem, oraz pozostałymi papajami.
7. Łososia pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Mus z zielonego groszku *

- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g ricotty
- pół pęczka świeżej mięty
- skórka starta z połowy limonki
- sól

1. Groszek gotujemy we wrzątku przez 5-6 minut.
2. Po ugotowaniu natychmiast zalewamy lodowatą wodą lub przekładamy do miski z lodem.
3. Ostudzony groszek miksujemy z ricottą, miętą, skórką oraz solą.

Mus z batatów

- 2 bataty
- 2 białka jajek
- 200 g mąki migdałowej
- masło
- 8 - 10 pomidorków cherry 
- słodka sproszkowana papryka
- sambal 
- sól
- pieprz


1. Bataty obieramy, kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Gotujemy do miękkości.
2. Bataty studzimy, ucieramy na gładką masę z 2 łyżkami masła i przyprawami.
3. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
4. Do batatów dodajemy mąkę migdałową, nieustannie mieszając, a następnie delikatnie łączymy masę z białkami.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy mąką i wlewamy mus.
6. Na wierzchu musu układamy pomidorki, wciskając je do połowy ich wysokości.
7. Mus pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz