środa, 29 sierpnia 2012

Knock, knock? Gnocchi!


Słodko-słono. Ostro. Miękko i chrupiąco. Zimno... Gorąco! 
Wszystkie doznania w jednym daniu. Gnocchi z karmelizowanymi pomidorkami i pieczarkami w sezamie. Łagodne szpinakowe rozwinięcie. Puentą jest feta. 

Gnocchi:

- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- pieprz
- sól
- cukier

1. Stare ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy, przepuszczamy przez praskę lub utłuczemy je dokładnie.
2. Do puree z ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, całe jajko i żółtko. Doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Mieszamy dokładnie.
3. Z ciasta formujemy wałeczek, obtaczamy w mące. Kroimy na 2 cm kawałki. Formujemy z nich  obłe kluseczki, znaczymy na nich kreski widelcem.
4. Gotujemy gnocchi w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aż wypłyną. Odcedzamy.
5*. Ugotowane kluseczki rumienimy na łyżce masła.

Pieczarki w sezamkach

- 24 małe pieczarki
- 70 g batona sezamowego
- łyżeczka miodu
- 50 g masła
- sól morska gruboziarnista
- czarny pieprz
- płatki chilli

1. Pieczarki myjemy, obrywamy nóżki, obieramy. 
2. Na rozgrzane masło wrzucamy pieprz i chilli, łyżeczkę miodu oraz kapelusze pieczarek.
3. Gdy pieczarki się usmażą, wrzucamy baton utłuczony w pył oraz sól morską. Obtaczamy w tym kapelusze, karmelizujemy przez 2 minuty.

Karmelizowane pomidorki cherry 

- 20 pomidorków cherry
- 20 g masła
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- łyżka brązowego cukru trzcinowego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz

1. Umyte i osuszone pomidorki kroimy w połówki.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, cukier, liście laurowe, sól, pieprz i wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, układamy pomidorki miąższem do dołu.
3. Pomidorki karmelizujemy, aż zbrązowieją od spodu.

A teraz połączenie!

- gnocchi
- pieczarki w sezamkach
- karmelizowane pomidorki
- 150 g liści baby szpinaku
- 100-120 g fety
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

1. Gorące gnocchi mieszamy z pieczarkami, pomidorkami i połową szpinaku.
2. Na talerzach układamy pozostały szpinak, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Układamy na nim kluseczki z warzywami. Danie posypujemy rozdrobnioną widelcem fetą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz