Typowymi daniami są pieczone lub grillowane ryby, gotowane małże; nie brakuje kalmarów, ośmiornic i krabów. Z mięs popularna jest jagnięcina i kozina. Wszystkiemu akompaniują bakłażany, pomidory, papryka oraz oliwki. Smak potraw podkreśla lokalne wino - zarówno dodawane do gotowania, jak i pite w ich towarzystwie.
1. Małże w białym winie ( przepis )
2. Małże i krewetki w pomidorach (przepis poniżej)
3. Kraby czerwone, żabnice, krewetki
4. Lody lawendowe z prażonymi migdałami
5. Pieczona kozina z ziemniakami
Małże i krewetki w pomidorach
- 1 kg świeżych małży w muszlach
- 1 kg surowych, całych krewetek
- 1 kg surowych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 5 całych gałązek rozmarynu
- 7 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 350 - 400 ml białego, wytrawnego wina
- 150 g masła
- sól
- pieprz
- cukier brązowy
1. Pomidory kroimy w większą kostkę. Siekamy czosnek i cebulę. Cytrynę kroimy na 4 części.
2. Masło wraz z solą, pieprzem, rozmarynem i łyżeczką brązowego cukru podgrzewamy w wysokim, dużym garnku. Dodajemy warzywa i cytryny, podsmażamy przez 7 minut.
3. Sos zalewamy winem, gotujemy przez kolejne 5 minut.
4. Do sosu wrzucamy małże i krewetki, którym uprzednio rozcinamy grzbiety. Gotujemy pod przykryciem, aż muszle się otworzą, a krewetki staną się różowo-pomarańczowe - około 6 minut.
5. Do potrawy dodajemy posiekaną pietruszkę, potrząsamy mocno zakrytym garnkiem, by składniki się dobrze połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz