poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Nadziewany kabaczek


Kabaczek nie jest tak popularnym warzywem, jak cukinia. Jest za to od niej nieco słodszy i zazwyczaj większy. Wspaniale zatem nadaje się do nadziewania, pieczenia oraz smażenia, co jeszcze bardziej kondensuje jego smak. 
Nadziewając go, postawiłam na jakość składników, toteż nie trzeba było zbyt wiele doprawiać. Wystarczy sól, pieprz i dobra oliwa. Taka podstawa, by było pysznie. 

Nadziewany kabaczek

- 1 duży kabaczek
- 7 jajek
- 2 zielone papryki
- 150 - 200 g goudy ( lub innego żółtego sera )
- 1 cebula cukrowa
- pęczek natki pietruszki
- sól 
- pieprz
- oliwa z oliwek
- bułka tarta

1. Kabaczek cienko obieramy, kroimy w ok. 2 cm plastry. Wycinamy gniazda nasienne tak, by powstały krążki.
2. Gotujemy 5 jaj na półtwardo, przez 7 minut. Studzimy natychmiast, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy. 
4. Mieszamy ugotowane jajka z warzywami, serem i natką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z dwoma surowymi jajkami.
5. Blachę wyłożoną folią aluminiową smarujemy oliwą. Układamy na niej krążki kabaczka, smarujemy je z wierzchu oliwą. Solimy.
6. Folię w środku krążków posypujemy bułką tartą. Nakładamy farsz, ściśle ugniatając go w kabaczkowym krążku. 
7. Krążki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, aż kabaczek zmięknie, a farsz się zapiecze.

1 komentarz:

  1. ciekawy pomysł, sama też często nadziewam kabaczek:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń