niedziela, 25 listopada 2012

Włoskie bułeczki z pesto





Nasze domowe, ulubione bułeczki. Są łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo przepyszne. Bardzo aromatyczne i miękkie w środku. Do szczęścia wystarczy im w zasadzie już tylko masło. Warto je upiec wieczorem, by zdążyły ( lub nie! ) ostygnąć na poranny posiłek.
W mojej ukochanej wersji kanapkowej występują z rukolą, oliwą, suszonymi pomidorami oraz jajkiem w koszulce.


Włoskie bułeczki ( 9 sztuk )

- 450 g mąki pszennej ( ok. 3 szklanki 250 ml )
- 7 g drożdży instant
- 15 g drożdży świeżych
- ok. 270 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek ( + oliwa do posmarowania dłoni )
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 2 łyżki płatków suszonych pomidorów
- 5 łyżek pesto
- tymianek
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wszystkie suche składniki, pesto * oraz oliwę.
2. Świeże drożdże rozpuszczamy w bardzo ciepłej wodzie. Dolewamy do mąki.
3. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut świdrami do ciasta drożdżowego.
4. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
5. Dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy 9 bułeczek, układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut.
6. Bułeczki pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

* Pesto

- 2 pęczki bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz

1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz