Od dłuższego czasu myślałam nad nowym przepisem na ciasto. Warunkiem było to, by można łatwo i szybko je upiec.
Spód i brzegi zrobione są z herbatników, dzięki temu mam pewność, że jest upieczone - ciasto nasiąka moim nietypowym, aksamitnym ganache z masła orzechowego, przez co jest bardzo wilgotne.
Spód i brzegi zrobione są z herbatników, dzięki temu mam pewność, że jest upieczone - ciasto nasiąka moim nietypowym, aksamitnym ganache z masła orzechowego, przez co jest bardzo wilgotne.
Środek jest płynny, zrobiony z czekoladowej, gorzkiej kuwertury. Deser ma słodko-słoną nutę. Idealnie pasują do niego lody waniliowe.
Ciasto z ganache z masła orzechowego ( tortownica o średnicy 22 cm )
- 300 g herbatników
- mleko sojowe waniliowe
- 2,5 - 3 łyżki masła + do posmarowania formy
- 320 g masła orzechowego niesolonego
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 g kuwertury czekoladowej gorzkiej
- 3 banany
- szczypta soli morskiej
- szczypta cukru trzcinowego
- sok z cytryny
1. Herbatniki dokładnie kruszymy, zalewamy odrobiną mleka sojowego, by ciasteczka lekko nasiąkły, przypominając w strukturze wilgotny piasek. Dodajemy 2,5 - 3 łyżki masła i wyrabiamy jednolite ciasto.
2. Tortownicę smarujemy masłem i oblepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
3. Masło orzechowe przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, nieustannie mieszając. Gdy będzie płynne, powoli dodajemy śmietankę, mieszając, aż otrzymamy aksamitną, jednolitą masę. Doprawiamy szczyptą soli morskiej.
4. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w temperaturze ok. 30 stopni.
5. Na ciasto wlewamy połowę ganache z masła orzechowego, następnie rozpuszczoną kuwerturę i ponownie ganache. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy banany, skropione sokiem cytrynowym (by nie ciemniały) oraz posypane szczyptą cukru trzcinowego.
6. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz