środa, 13 lutego 2013

Homar z truskawkowym carpaccio w nagietkowym dressingu



 Jak na kuchnię miłosną przystało, jest to afrodyzjak - idealne danie na jutrzejsze Walentynki.
Cudownie jędrny homar, przywodzący na myśl nadmorskie wakacje, leniwe rozkosze... Słodkie truskawki, dekadencki rozmaryn i wytrawne Chardonnay są zapowiedzią udanego wieczoru. Nawet seler uznawany jest za afrodyzjak...jego chrupiąca tekstura i tajemniczy, słonawy posmak nadaje daniu magii. Romantyczny bukiet kwiatów zawarty został w jaśminowym miodzie i nagietkowym dressingu. Chilli jest płomieniem, który rozgrzeje tą lekką, efektowną kolację.
Przygotujcie tą potrawę na prawdziwie miłosną kolację.  

Homar w sosie winnym z rozmarynem ( 1 porcja )

- 1 homar ( 370 - 450 g )
- 1 cytryna
- pół cebuli czosnkowej
- 4 łodygi selera naciowego
- kieliszek wytrawnego, białego wina ( najlepiej Chardonnay )
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/2 strączka chilli
- 4 łyżki masła
- łyżka miodu jaśminowego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 laska cynamonu

1. Cebulę, selera, pasek skórki z cytryny (ok. 2 x 6 cm) i chilli siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do garnuszka z rozgrzanym masłem i dusimy na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy wino, miód, sól oraz pieprz. Odparowujemy 1/3 płynu, dodajemy posiekany rozmaryn.
2. W dużym garnku zagotowujemy 2 l wody lub bulionu. Aromatyzujemy go pokrojoną cytryną wraz ze skórką, liśćmi laurowymi i cynamonem. Wywar gotujemy przez ok. 15 minut. 
3. Do wywaru wkładamy całego homara. Gotujemy go pod przykryciem przez ok. 10 minut.
4. Gotowego homara wyciągamy na sito, rozkrawamy odwłok na połowy, odrywamy szczypce i rozbijamy skorupę, wyciągając mięso. Polewamy sosem.


Truskawkowe carpaccio w nagietkowym dressingu

- 3-4 dorodne truskawki
- 1/2 strączka chilli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- łyżka suszonych płatków nagietka
- ew. rozmaryn

1. Do wina wkładamy rozkrojone chilli i pozostawiamy na ok. 30 minut. Następnie strąk wyjmujemy.
2. Do wina dodajemy płatki nagietka i macerujemy je przez 10 minut.
3. Truskawki kroimy na bardzo cienkie plasterki, polewamy dressingiem, posypujemy pieprzem i ewentualnie posiekanym rozmarynem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz