wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe risotto z czekoladą i krewetkami


Jak zawrzeć w jednej potrawie wiele afrodyzjaków? Przed Walentynkami stajemy na głowie, żeby stworzyć miłosną esencję.
Bierzemy zatem francuskie jabłka miłości, zwane na co dzień pomidorami. Dodajemy krewetki...lub kawałki pieczonego bakłażana, układając je na wierzchu, możemy karmić się nimi nawzajem palcami. Nie może zabraknąć wina, które łapczywie chłonie całym sobą arborio. Sekretnym składnikiem jest odrobina czekolady i rozgrzewający cynamon.
Ale najważniejsze jest to, by włożyć całe swoje serce.

Walentynkowe risotto z krewetkami i czekoladą ( dla 2 osób )

- 400 g pomidorów krojonych bez skórki Pudliszki®
- ok. 200 g ryżu arborio
- 700 g surowych krewetek ( w pancerzach )
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 0,6 l bulionu warzywnego
- 4 kostki gorzkiej czekolady min. 75 %
- 2 ząbki czosnku*
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- sambal oelek
- mielony cynamon
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz

1. Krewetki nacinamy, obieramy z pancerzy. Siekamy dość grubo czosnek, mieszamy z oliwą, łyżką sambalu ( chilli ), solą, pieprzem i otartą skórką cytrynową. Nacieramy marynatą krewetki, odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Ryż podsmażamy na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli. Dodajemy 2 liście laurowe, natychmiast zalewamy szklanką bulionu i pomidorami z puszki Pudliszki®. Mieszamy nieustannie. Gdy arborio wchłonie część płynu, wlewamy wino. W miarę wchłaniania płynu, należy dolewać bulionu. Całość powinna trwać ok. 17 minut, aż ryż będzie miękki.
3. Gdy ryż będzie stawał się miękki, podsmażamy krewetki na 3 łyżkach masła po 1 minucie z każdej strony. Ważne, by każda krewetka miała swoje miejsce na patelni.
4. Risotto doprawiamy gorzką czekoladą i cynamonem. Możemy dodać chilli. Na sam koniec ryż mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
5. Gotowe risotto nakładamy na talerz, układamy na nim gorące krewetki. Posypujemy odrobiną pietruszki.

* Czosnek i Walentynki? Spokojnie, po pierwsze będziecie jeść to we dwoje. Po drugie czosnek użyty zostanie jedynie w marynacie do krewetek, a świeża pietruszka zneutralizuje jego zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz