Delikatny mus z białej czekolady w dwóch wariacjach: o smaku słodkiej pina colady i orzeźwiającego mojito. Aksamitny deser idealny na leniwe, letnie wieczory.
Do tego sos rumowy-karmelowy o aromacie świeżej cytryny. Wakacje w środku tygodnia.
Mus o smaku mojito i pina colady
- 200 g białej czekolady
- 400 ml śmietanki 30 %
- galaretka Winiary Pina colada
- galaretka Winiary Mojito
Sos rumowy:
- 8 łyżek brązowego cukru
- 8 łyżek śmietanki 30 %
- 50 ml ciemnego rumu
- skórka otarta z połowy cytryny
1. Śmietanę ubijamy na sztywno.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy lekko.
3. 3/4 każdego opakowania galaretek rozpuszczamy w 160 ml wody - oddzielnie.
4. Do czekolady delikatnie przekładamy śmietanę, mieszamy dokładnie. Dzielimy na połowy.
5. Do każdej połowy musu dolewamy przestudzoną galaretkę.
6. Mus przekładamy do foremek, chłodzimy co najmniej 6 godzin w lodówce.
Sos rumowy:
1. Cukier rozgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, dopóki nie zbrązowieje. Możemy potrząsać lekko garnkiem.
2. Karmel zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietankę, nieustannie mieszając. Podgrzewamy.
3. Gdy sos będzie gładki, dolewamy rum i wrzucamy otartą skórkę cytrynową. Podgrzewamy ok. 2 minuty nieustannie mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz