środa, 22 stycznia 2014

Cupcake'i marcepanowe





Nareszcie chociaż odrobinę śnieg przyprószył miasto. Najpiękniej było w nocy, kiedy niemal wszędzie były nietknięte przestrzenie, ciche i spokojne. Póki co to leciutki puch, który łatwo zdmuchnąć z poręczy i obserwować, jak powoli opada na białe podwórko. Można też szukać śladów małych kocich łapek albo rysować nowe światy. Na pewno trzeba się rozpieszczać - czymś lekkim, puszystym i słodkim.
Oto mała podpowiedź, co będzie najprzyjemniejsze w pierwszy dzień długo wyczekiwanego śniegu.

Cupcake'i marcepanowe ( 12 sztuk )

- 200 g mąki pszennej typ 550
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 g masła
- ok. 70 ml tłustego mleka
- 6 łyżek Almendriny ( pasty migdałowej )
- ekstrakt waniliowy lub migdałowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, żółtka ucieramy na puszysty krem z cukrem.
2. Mąki przesiewamy, miksujemy z proszkiem do pieczenia, mlekiem, rozpuszczonym i wystudzonym masłem oraz ekstraktem. Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Papilotki napełniamy połową ciasta, układamy po pół łyżeczki pasty migdałowej w każdej, następnie przykrywamy pozostałym ciastem.
4. Cupcake'i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni.

Krem

- 400 ml śmietanki kremówki
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki Almendriny ( pasty migdałowej )
- 100 g marcepanu
- 36 blanszowanych migdałów

1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie ubita, dodajemy pastę migdałową i mieszkamy łyżką.
2. Na wystudzonych cupcake'ach kładziemy po kawałku marcepanu, nakładamy na wierzch bitą śmietanę i dekorujemy migdałami. Odstawiamy do lodówki na godzinę, by krem stężał.







2 komentarze: