czwartek, 16 stycznia 2014

Tagliatelle kasztanowe z rydzami



Na mojej liście drobnostek przyjemnych są rozgrzewające dłonie pieczone kasztany. Słodko-orzechowe z odrobiną soli i rozpływającym się na nich masłem, wyłuskiwane ze skórki potrafią mnie zaabsorbować na długo - jako przekąska przy rozmowie lub czytaniu ulubionego magazynu. Zazwyczaj właśnie tak je przyrządzam; najprościej, z ponacinane z wierzchu wkładam do piekarnika na 20 minut i jemy, póki są gorące. 


Jednak jest wiele innych sposobów na użycie kasztanów jadalnych: począwszy od słodkich kremów i ciast takich jak toskańskie castagnaccio, poprzez lody i zupy, na wytrawnych makaronach skończywszy.
Miód i tagliatelle z mąki kasztanowej przywieźliśmy z targu w małym miasteczku położonym w regionie Garfagnana - pagórki wokoło porośnięte były właśnie tymi wielkimi, rozłożystymi drzewami. Makaron przyrządziliśmy z sosem orzechowym, jajkami przepiórczymi i, a jakże, pieczonymi kasztanami.


Tagliatelle kasztanowe z rydzami (dla 3-4 osób)

- 400 g tagliatelle z mąki kasztanowej
- 16 jaj przepiórczych
- 12 rydzów*
- sos orzechowy**
- pieczone kasztany***

1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, aż będzie al dente.
2. Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-4 minuty, po czym przekładamy do zimnej wody i obieramy.
4. Makaron mieszamy z sosem orzechowym, obranymi jajkami, usmażonymi rydzami oraz posiekanymi kasztanami.

Rydze w miodzie kasztanowym*

- 12 rydzów ( świeże, mrożone, z solanki )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu kasztanowego
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz młotkowany

1. Rydze oczyszczamy, rozmrażamy, lub namaczamy, jeśli są w solance. Osuszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i miód. Wrzucamy pokrojone na połówki kapelusze grzybów oraz posiekany czosnek.
3. Grzyby smażymy przez około 4-5 minut, kilkukrotnie potrząsając patelnią.
4. Rydze doprawiamy solą i pieprzem.

Sos orzechowy z brandy**

- garść obranych ze skórki orzechów włoskich
- garść uprażonych orzechów laskowych
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki brandy
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz

1. Orzechy siekamy na średniej wielkości kawałki.
2. Rozgrzewamy śmietankę wraz z liśćmi laurowymi oraz tymiankiem. Podgrzewamy przez 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
3. Do śmietanki stopniowo dolewamy brandy, nieustannie mieszając.
4. Do sosu dodajemy orzechy i podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Pieczone kasztany***

- ok. 250-300 g kasztanów

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Kasztany myjemy, osuszamy, nacinamy z wierzchu, układamy na blasze.
3. Kasztany pieczemy przez 20 minut, aż się otworzą. Obieramy gorące. 











1 komentarz: