Figi, zawsze pełne obezwładniającej słodyczy, są owocami niezwykle malarskimi. Tak często można je spotkać w niderlandzkich martwych naturach, zwłaszcza te fioletowe. Piękne!
Oprócz tego, że figi i farby olejne to dobrzy przyjaciele, to świetnie pasują też do zaspokajania zmysłu smaku- z podsuszaną szynką, orzechami, serami pleśniowymi i ziołami. Nie gorzej smakują jako deser, z miodem albo z ciężkim, karmelowym moscatelem lub marsalą, podane z korzennymi przyprawami.
Dzisiaj w dwóch wersjach - z serrano i bardziej deserowej, wegańskiej. W każdym wypadku rozgrzewająco.Figi z jamón serrano i kozim serem (proporcje na 1 porcję)
- surowa figa
- plasterek szynki serrano
- 2 łyżeczki twarogu koziego
- pół łyżeczki miodu wrzosowego
- orzeszki pinii
- pół łyżeczki siekanych liści rozmarynu
- pieprz
- ew. sól
1. Figi myjemy, osuszamy i przecinamy na krzyż. Delikatnie ściskamy palcami od spodu, aby owoc się otworzył.
2. Figę obwijamy plastrem szynki, nadziewamy serem wymieszanym z rozmarynem, polewamy miodem, posypujemy orzeszkami i doprawiamy pieprzem.
3. Figi pieczemy przez ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Figi pieczone w wersji wegańskiej (proporcje na 1 porcję)
- surowa figa
- orzeszki pinii
- 3-4 łyżeczki moscatelu
- mielony cynamon
1. Figi myjemy, osuszamy i przecinamy na krzyż. Delikatnie ściskamy palcami od spodu, aby owoc się otworzył.
3. Figi układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Do środka każdej figi wkładamy orzeszki piniowe, polewamy moscatelem i oprószamy mielonym cynamonem.
4. Figi pieczemy przez ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Powstały sos redukujemy i polewamy nim figi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz