sobota, 20 czerwca 2015

Truskawki i bez pod kruszonką




Znowu nocne niebo popękało jak skórka gorącego chleba pod naciskiem palców. 
Pościel wykipiała od czerwcowego upału poza granice łóżka. Chmurna falanga napierała na okno, które udomowiony tygrzyk usilnie próbował łatać. Rozkruszyłam się całkowicie, podążając za każdym z osobna z burzowych rozbłysków pod powiekami. I tylko senny pocałunek na moim karku mógł przywrócić odrobinę spokoju, rozproszyć czujne fantazmaty spod nocnego sklepienia. Spiętrzony i wzburzony mrok umknął przed rozsypującym się po sypialni jak migotliwe konstelacje bzu miarowym oddechem. Jesteś? Jestem.



Truskawki i bez z kruszonką

- 1 kg truskawek
- 5-6 baldachów czarnego bzu

- 100 g zimnego masła
- 120 g mąki pszennej
- ok.90 cukru trzcinowego
- szczypta soli 

1. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki i kroimy na kawałki.
2. Bez oczyszczamy, odrywamy kwiatki i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do kokilek. Można też dodać trochę masła do każdej.
3. Masło rozcieramy z mąką, cukrem i odrobiną soli. Gdy ciasto będzie miało strukturę kruszonki, rozsypujemy je na płasko w naczyniu i wstawiamy na 15-20 minut do zamrażarki.
4. Zimną kruszonką posypujemy truskawki, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ciasto będzie złote (około 20 minut).

1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia :) Owoce pod kruszonką to mój ulubiony letni deser :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń