niedziela, 7 sierpnia 2016

Krem z pieczonej papryki









Zupa krem z pieczonej papryki

- 5 czerwonych papryk
- 2 kremowe serki z papają i curry Apetina
- 600 ml esencjonalnego bulionu 
- 3 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- 1 jabłko
- sambal oelek
- łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- oliwa z oliwek
- łyżeczka cukru muscovado
- pół pęczka kolendry
- pieprz
- sól

1. Paprykę, jabłko, czosnek w łupinach i przekrojoną wzdłuż na pół białą część pora układamy na blasze. Pieczemy przez 40 min w 200 stopniach, aż skórki staną się brązowe.
2. Paprykę przekładamy do miski z zimną wodą. Obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy na kawałki.
3. Czarnuszkę prażymy przez niecałą minutę na rozgrzanej patelni. Natychmiast zdejmujemy z ognia, wysypujemy na zimny talerz.
4. Paprykę, obrany czosnek i pora (bez wierzchniej spieczonej warstwy) miksujemy z połową czarnuszki.
5. Na oliwie podsmażamy szybko pastę curry, sambal oraz cukier. Dodajemy mus z warzyw, smażymy minutę. Zalewamy bulionem, zagotowujemy.
6. Do zupy dodajemy serki, mieszając, aż uzyskamy gładki płyn. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Podgrzewamy.
7. Przed podaniem dodajemy dużo posiekanej kolendry i posypujemy resztą nasion czarnuszki.






1 komentarz:

  1. Bardzo lubię :) Z przyjemnością posmakowałabym Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń