niedziela, 7 sierpnia 2016

Sernik z musem z mango








Sernik z musem z mango (tortownica 17 cm)

Biszkopt:
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 350 g kremowego twarożku naturalnego Apetina
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 opakowanie galaretki ananasowej
- skórka z 1 limonki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 brzoskwinie Saturn

Mus:
- 1 łyżeczka żelatyny
- dojrzałe mango 


Biszkopt:
1. Białko ubijamy na sztywną pianę, żółtko ucieramy z cukrem i proszkiem na puszystą masę.
2. Delikatnie łączymy mąkę z jajkami. Wylewamy do natłuszczonej tortownicy.
3. Biszkopt pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Powinien wyjść dość cienki i bardzo delikatny). Studzimy.

Masa:
1. Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy, dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier.
3. Mleko mieszamy z serkami Apetinna i skórką z limonki. Dodajemy stopniowo śmietanę, delikatnie mieszając.

4. Na biszkopcie układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Zalewamy masą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Mus:
1. Obrane mango blendujemy na gładki mus.
2. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, studzimy. Dodajemy do musu, mieszamy.
3. Mus wylewamy na masę serową.
4. Sernik odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aż stężeje.



1 komentarz: