niedziela, 7 sierpnia 2016

Ratatouille z serem









Ratatouille

- ser w kostkach Classic Apetina
- 1 wąski bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 biała papryka
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 3-4 pomidory Lima
- 2 cebule cukrowe
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- świeża bazylia wonna
- świeża bazylia grecka
- 3 ząbki czosnku
- sok i skórka z cytryny
- łyżka miodu gryczanego
- sól 
- pieprz

1. Warzywa myjemy dokładnie, kroimy w cienkie plastry.
2. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy na przemian plastry warzyw, posypujemy odsączonym serem. Można go pokruszyć.
3. Zgnieciony czosnek, połowę tymianku i bazylię wonną blendujemy wraz z sokiem z cytryny, oliwą, miodem, solą i pieprzem. Sosem polewamy warzywa i ser.
4. Warzywa pieczemy ok. 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Ratatouille podajemy posypane drobnymi listkami bazylii greckiej i pozostałym tymiankiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz