sobota, 9 listopada 2013

Risotto z dynią muscat i karmelizowaną cebulą


Znudziła się Wam już dynia? Mi nadal nie i przetwarzam ją na coraz to nowe sposoby. Jej odmiany różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, aromatem i konsystencją; to jest wyzwanie! Ostatnio kupiliśmy pękatą dynię Muscat de Provence, charakteryzującą się zieloną skórką i bardzo intensywnym, czerwonym miąższem - po ugotowaniu lub upieczeniu konsystencją przypomina nieco grejpfruta. Ponieważ była ogromna, zrobiliśmy z niej sos, zupę oraz risotto. 
Znacie niezawodny sposób na uwodzenie smakiem? To duża ilość masła, białego wina i śmietany kremówki. Połączenie sprawdziło się i tym razem, choć zawsze wychodzi zupełnie inaczej. 

Risotto z dynią muscat i karmelizowaną cebulą ( 4 duże porcje )

- 350 g dyni
- 4 garście ryżu arborio
- 1,5 dużej cebuli czosnkowej
- 500 g świeżego szpinaku baby
- 2 strąki chili
- pęczek tymianku
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 300 ml białego, wytrawnego wina
- ok. 500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu koniczynowego
- 4 liście laurowe
- 4 goździki
- cynamon mielony
- czarny pieprz młotkowany
- sól

1. Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę. Chili drobno siekamy, odrzucamy ziarna. Wszystko wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki oliwy, dodajemy goździki i 2 liście laurowe. Po chwili dodajemy łyżkę miodu. Dynię obsmażamy, aż stanie się miękka. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.
2. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy na wolnym ogniu. Po 3 minutach dodajemy miód i przesmażamy przez kolejne 5 minut. Następnie cebulę podlewamy 3 łyżkami wina i karmelizujemy do całkowitego wyparowania płynu. 
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy suchy ryż arborio i smażymy, nieustannie mieszając, aż stanie się przeźroczysty. Natychmiast zalewamy go wrzącym bulionem. Dodajemy liście laurowe. Gdy ziarna wchłoną bulion, dolewamy wino. Następnie dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy umyte listki szpinaku. Risotto należy ciągle mieszać. Gotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut, by ziarna były al dente. 
4. Do gotowego ryżu dodajemy karmelizowaną cebulę, dynię oraz posiekany tymianek. Delikatnie mieszamy. 






1 komentarz: