środa, 12 marca 2014

Mini-keks warzywny z konfitowanymi żółtkami


Mini-keks warzywny ( ok. 12 sztuk )

- ok. 250 g twardej mozzarelli 
- ok. 120 g mąki pszennej
- 60 g białej kapusty
- 60 g marchewki
- 1/2 cukinii
- 1 jajko
- pieprz czarny mielony
- 2/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- 2/3 łyżeczki mielonej papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól

1. Mozzarellę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustę i marchew siekamy drobno. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 minut.
2. Papilotki nasmarowane masłem i posypane bułką tartą napełniamy do 2/3 wysokości masą.
3. Mini-keksy pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
4. Mini-keksy podajemy dobrze schłodzone.

Konfitowane żółtka 

- ilość żółtek taka sama, jak ilość mini-keksów
- 200 g masła
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny mielony
- różowa sól himalajska
- cynamon mielony

1. Masło rozpuszczamy, chłodzimy do temperatury pokojowej, mieszkamy z oliwą. Wlewamy do żaroodpornego naczynia.
2. Do naczynia z tłuszczem pojedynczo i ostrożnie wkładamy żółtka.
3. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 80 stopni, wraz z umieszczonym naczyniem z wodą. Dzięki temu wytworzy się para, a żółtka się nie zeschną. Po rozgrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą i natychmiast umieszczamy naczynie z żółtkami. Pieczemy przez 25 minut. 
4. Konfitowane żółtka posypujemy solą, pieprzem i odrobiną cynamonu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz