Fabergé. Nie mogło być inaczej - jajko w swojej perfekcji stało się muzą jubilera. I właśnie tak należy je traktować, z należytą pieczołowitością i delikatnością. Przestępstwem jest jego przegotowanie, wysuszenie tego płynnego złota, które kryje się w środku!
Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez jajek? Ja też nie. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na przepyszny, kremowy majonez z żółtek i sposób na ugotowanie perfekcyjnego jajka na miękko. A kiedy już przygotujecie wszystko idealnie, zwieńczcie swoje wysiłki kawiorem. Takie śniadanie jest tego warte!
Majonez:
- 1 duże lub 2 małe żółtka
- łyżka octu (najlepiej ryżowego, jest delikatniejszy)
- łyżka musztardy
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
opcjonalnie:
- 2 łyżki oleju konopnego
- koperek
1. Jajka sparzamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dokładnie ucieramy z octem, musztardą, cukrem, solą i pieprzem.
2. Wąskim strumieniem dolewamy olej rzepakowy i ubijamy rózgą lub mikserem (nie blenderem!!!).
3. Gdy majonez zacznie gęstnieć, stopniowo dolewamy oliwę z oliwek i ubijamy krótko do uzyskania pożądanej konsystencji.
opcjonalnie:
Część oliwy z oliwek zastępujemy olejem konopnym. Nadaje orzechowego smaku. Możemy do majonezu dodać także posiekany koperek. Pyszka!
Jajka:
- jajka "0" L
Dodatki:
- kawior
- majonez
- koperek
1. Zagotowujemy wrzątek. Jajka wkładamy ostrożnie, by nie popękały. Gotujemy dokładnie 6 minut (lub 6 minut i 30 sekund, jeśli jajek jest więcej niż 4 w garnku). I ani sekundy dłużej! Przegotowane jajka bez płynnego żółtka to przestępstwo!
2. Jajka natychmiast przekładamy do lodowatej wody.
3. Ścinamy czapeczki z góry jajek, nakładamy na wierzch majonez i kawior, przystrajamy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz