niedziela, 1 kwietnia 2018

Terrina śledziowa z musem chrzanowym, z płynnym żółtkiem i pikantnym biszkoptem







Na pewno nie raz słyszeliście popularne powiedzenie, że "ze słodyczy najbardziej lubię śledzie".
A zatem proszę bardzo, tort na obiad. Zwłaszcza, jeśli to jest wytrawna terrina w formie srebrzystego torciku z pikantnym biszkoptem. Kopułę tworzą moskaliki - widzieliście, jakie są ładne same w sobie? Pod spodem skrywają pyszny chrzanowy mus z mascarpone, którego tekstura jest wzbogacona o pękające w ustach ziarna gorczycy i ikrę. No i kto mógłby się oprzeć płynnemu, kremowemu jajku...
Ta biżuteryjna terrina uwiedzie wszystkich przy stole: smakiem, formą, różnorodnymi warstwami. Takich śledzi jeszcze nie jedliście!

Terrina śledziowa z musem chrzanowym, z płynnym żółtkiem i pikantnym biszkoptem

Biszkopt:
- 3 jajka "0"
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka oliwy
- chili w płatkach
- sól

Wierzch:
-2 słoikiczki moskalików Seko

Środek:
Mus:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka utartego chrzanu
- łyżka ikry gromadnika
- koperek

Ponadto:
- 1 duży ziemniak
- 4 jajka 0 
- oliwa
- sól
- pieprz

Biszkopt:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy na jasny puch. 
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy chili i sól. Mieszamy, dodajemy oliwę, żółtka i białka. Bardzo delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
4. Po wystudzeniu wykrawamy z biszkoptu 4 równe krążki.

Mus:

1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. 

Jajka w koszulce:

1. Przygotowujemy tyle filiżanek, ile jajek. Nakładamy na nie przezroczystą folię spożywczą tak, by do środka dało się wbić jajko i pozostało jeszcze trochę folii na zawiązanie.
2. Zagłębienie w folii smarujemy oliwą i wbijamy ostrożnie jajka. Zawiązujemy bardzo ściśle.
3. Jajka gotujemy przez dokładnie 5 minut we wrzątku.
4. Jajka od razu przekładamy do lodowatej wody, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ziemniak:

1. Ziemniaka gotujemy do miękkości w mundurku.
2. Studzimy. Obieramy. Kroimy w cienkie plastry.

Łączenie terriny:

1. Na biszkopcie układamy mus chrzanowy, robimy w nim wgłębienie. Okalamy go połówkami plastrów ziemniaka, dokładnie dociskamy. 
2. We wgłębienie w musie delikatnie wsuwamy jajka, rozcinając folię. 
3. Moskaliki rozkładamy na wierzchu, tworząc kopułkę, dociskamy.
4. Terrinę wkładamy do lodówki na ok.2 godziny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz