Żeby mieć paznokcie jak czereśnie, trzeba się wdrapywać po drzewach czerwca, zaciskać palce na gałęziach upału.
A żeby rozkochać się w tej czerwcowej słodyczy, należy czytać książki lata oprawione w skórę jaśminu. Wsłuchiwać się w gwarne rozsłonecznione tymianki, urojone pszczołami.
A żeby rozkochać się w tej czerwcowej słodyczy, należy czytać książki lata oprawione w skórę jaśminu. Wsłuchiwać się w gwarne rozsłonecznione tymianki, urojone pszczołami.
Cytrynowe ciasto jogurtowe z lukrem tymiankowym
Ciasto jogurtowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g mielonych migdałów
- szklanka cukru
- 3 jajka L
- 200 g masła
- 200 g jogurtu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- 3 łyżki octu ryżowego / soku z cytryn
- szczypta soli
Lukier tymiankowy
- 8 łyżek cukru pudru
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 4 gałązki tymianku
Ciasto:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy, aż masa stanie się biała.
2. Mąki przesiewamy, dodajemy do nich pozostałe składniki, delikatnie mieszając do połączenia się wszystkiego.
3. Masę przelewamy do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. *Jest to czas orientacyjny, należy kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem.
4. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia w formie, następnie wysuwamy je delikatnie.
Lukier:
1. Cukier i sok z cytryny mieszamy, aż do uzyskania lejącej konsystencji.
2. Do lukru dodajemy listki zerwane z gałązek tymianku, ucieramy bardzo dokładnie, przecedzając przez sitko.
3. Polewamy lukrem ostudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz